Het Hasselback-experiment…

Zoals ik hier al wel eens liet vallen, worden hier eigenlijk weinig tot geen aardappelen gegeten. Reden daarvoor is de wederhelft (wijst met een juffrouw-vingertje) die een hekel heeft aan aardappelen… Als ik er frietjes van snij hoor ik hier niemand klagen! Maar o wee als ik eens een gewone gekookte aardappel zou durven serveren. Of puree… o néé!
Een gebakken patatje dat krijgt hij nog net binnen, ware het wel met véél mayonaise.

Maar omdat ik zelf niets mis vind aan af en toe eens een aardappel op mijn bord, doe ik toch ook af en toe gewoon eens mijn eigen zin in de keuken. Néh!

Deze week schoof ik een nieuw experiment de oven in… de Hasselback potatoes!
Vooraf had ik nogal wat twijfels (“zouden die dingen wel genoeg gaar zijn?”), maar iets lekkerder en simpeler bestaat gewoonweg NIET! Het zijn de ideale “luiewijvenpatatjes” waar je bovendien nog eens mega mee kan uitpakken op je volgende etentje!

BnvxCj9IgAEcMN2.jpg-large Nodig voor 2 personen

3 à 4 nieuwe aardappelen van ongeveer dezelfde grootte
olijfolie
boter
peper en zout
optioneel: look/rozemarijn/…

En dan…

Verwarm je oven voor op 200°C.

Smelt een goeie klont boter in een pannetje. Snij ondertussen de aardappel in. Zorg ervoor dat je je aardappel nergens helemaal tot onderaan doorsnijdt. Leg de aardappel daarom best tussen 2 snijplankjes en snij om de 4 millimeter een schijfje.

Leg de aardappelen in een met olijfolie ingewreven vuurvaste ovenschaal en kruid stevig met peper en zout. Op dit moment kan je er eventueel ook een takje rozemarijn naast leggen of een doormidden gesneden lookbolletje, voor het aroma.

Besprenkel de aardappelen met nog wat olijfolie en giet er daarna de gesmolten boter over. Zet in de oven voor een klein uurtje.

Na verloop van tijd zal je de aardappelen zien openwaaieren.
Eventueel kan je na ongeveer een halfuurtje nog een klontje boter smelten en de aardappelen hiermee opnieuw besprenkelen, maar dit hoeft niet.

Als ze na een uurtje de oven uit mogen zijn de aardappelen volledig gaar en de schijfjes lekker krokant! Heerlijk! En alsof er een waar mirakel plaatsgevonden had in Mowdjo’s Kitchen, zei de wederhelft na enkele happen… “Mmmmm, da’s lekker!”.

patatjes Op naar een zomer vol lekkere patatjes! 😉

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.